Deel dit bericht

Eigen aanpak gemeenten

Cisca Zuurveld, beleidsmedewerker bij de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie PeriScaldes zet zich al jaren in voor Welzijn op Recept in Zeeland. En met succes: op Zuid-Beveland en Walcheren is de interventie actief en het is wachten op een herstart in Schouwen-Duiveland. “In zeven van de in totaal negen gemeenten in die regio’s zijn we met de implementatie van Welzijn op Recept bezig, in verschillende stadia.” Cisca fungeert daarbij als initiator, ze ondersteunt, adviseert en verbindt.

De aanpak is heel praktisch: “We zijn dichtbij de huisarts bezig, maar ook sterk regionaal. Daarvoor werken we nauw samen met ROS Robuust, zorgverzekeraar CZ en de betrokken gemeenten.”

Enthousiasme toegenomen

In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Twee jaar geleden zeiden sommige huisartsen nog: ‘ik hoef niets met welzijn’. Nu vragen ze weleens: ‘Waarom zit er niet een sociaal werker bij het multidisciplinair overleg?’ Het enthousiasme is toegenomen. “Je ziet dat mooi in het youtube-filmpje van Christine Greeven, huisarts in Middelburg.”

Ciska treedt ook verbindend op: “Stel een POH-GGZ is enthousiast, maar weet nog niet zo goed hoe het in de praktijk gaat. Die kan ik koppelen aan een ervaren collega. Of we merken dat Welzijn op Recept in een bepaalde praktijk niet goed loopt. De welzijnscoach en ik gaan er dan samen heen om te horen hoe we kunnen helpen.”

Ook aan de slag met Welzijn op Recept? Kijk voor alle beschikbare trainingen op de website van Welzijn op Recept

Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”