Deel dit bericht

Pilot

In 2023 kon Evelyn met een subsidie van de gemeente Sluis, als pilot vijftig gezondheidschecks uitvoeren in Service Apotheek Oostburg. Ze nodigden mannen boven de 40 jaar en vrouwen boven de 50 jaar uit. Vanaf deze leeftijd verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Evelyn: “Het is belangrijk om mensen te bereiken die doorgaans niet bij de huisarts komen. Juist die groep loopt mogelijk onbewust risico, omdat ze nooit gecheckt worden.” De pilot was een groot succes, mensen beoordeelden de check met een 9,3! Voor 2024 heeft Evelyn subsidie ontvangen voor 100 gezondheidschecks.

 

Gezondheidscheck

Evelyn: “Tijdens een gezondheidscheck meten we de cholesterolwaarden, bloeddruk, bloedglucose, BMI en middelomtrek. Binnen een kwartier zijn alle metingen uitgevoerd. De tastbare waarden die daar uit komen vormen een handvat voor het leefstijlgesprek waarin we ook aspecten van Positieve Gezondheid meenemen. Door in deze gesprekken écht te luisteren en de tijd te nemen, stappen mensen met een fijn gevoel naar buiten met persoonlijk advies en bruikbare tips.”

Samenwerking in de regio

“We werken veel samen in de regio. Als iets concreets uit een leefstijlgesprek komt dan verwijzen we bij medische klachten door naar de huisarts, om te sporten naar Bodyline en voor voedingsadvies naar een diëtist. Maar ook naar een fysiotherapeut, slaapcoach of bij psychologische klachten naar Mentaal Beter. Andersom stuurt de GGD kinderen die behoefte hebben aan een leefstijlgesprek naar ons door. Wij geven ze tips aan de hand van het leefstijlroer van Positieve Gezondheid. Dat is een heel handig instrument om te gebruiken. Je kunt dat invullen en meegeven aan de patiënt/klant zodat hij zelf nog eens kan terugkijken of aanvullen want uiteindelijk moeten ze er zelf mee aan de slag.”

Evelyn’s advies aan apothekers die ook willen starten met gezondheidschecks: “Begin vooral klein. Zoek lokaal de samenwerking op en kies de juiste doelgroep.”