Deel dit bericht

Beter een goede buur dan een verre vriend

Door deze hulp van buurtgenoten kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen en participeren in de maatschappij. Maaltijdzoekers ervaren bij deelname namelijk betekenisvol sociaal contact, het gevoel gezien en gehoord te worden, een breder sociaal netwerk en meer verbinding. Door de aangeleverde maaltijden eten ze gezonder en gevarieerder en het bespaart tijd, geld en energie. Maar ook voor de thuiskoks levert het koken van maaltijden voor buurtgenoten voordelen op. Thuiskoks ervaren zingeving en voldoening en zien hun sociale netwerk groeien. Daarnaast merken thuiskoks een verschil in hun eetgedrag. Zij koken en eten nu gevarieerder, gezonder en regelmatiger en maken bewustere keuzes voor zichtzelf, omdat ze de gezondheid van de maaltijdzoeker belangrijk vinden. Veel thuiskoks en maaltijdzoekers bouwen een vriendschap op, bieden elkaar regelmatig een luisterend oor of andere hulp en vinden steun bij elkaar.

“Ik ben bij Stichting Thuisgekookt begonnen omdat ik iemand wilde helpen, maar had nooit verwacht dat het andersom ook zou helpen. Ik zie Truus echt als een vriendin. Onlangs ben ik door een heel moeilijke periode gegaan. Truus heeft me met haar levensadvies en luisterend oor door deze periode heen geholpen.”

Thuiskok Petra

“Ik vind het fijn dat ze komt. De ene keer heeft ze meer haast dan de ander, maar ik vind het toch erg gezellig dat ze één keer per week even komt buurten.”

Maaltijdzoeker Guus

Stichting Thuisgekookt helpt de zorgers zorgen!

Stichting Thuisgekookt is er ook voor mantelzorgers. Ze koppelen de mantelzorger, of degene voor wie ze zorgen, graag aan één van de ruim 24.000 vrijwillige thuiskoks die klaarstaan om te helpen. Zo helpen ze ook de zorgers zorgen.

Aanmelden

Aanmelden als maaltijdzoeker of thuiskok? Kijk op de website van Stichting Thuisgekookt.