Deel dit bericht

Positieve Gezondheid is voor mij: Inzicht in hoeveel er goed gaat, ondanks dat ik ziek ben

“In 2015 werd ik ernstig ziek. Anderhalf jaar later bleek dat dit kwam door een zeldzame auto-immuunziekte. Als mijn overactieve afweersysteem niet wordt afgeremd, maakt het gezond weefsel kapot. Het is een ziekte die niet meer overgaat en voor onaangename verrassingen kan zorgen. De levensstijl die ik eerst had, heb ik niet behouden. Ik werkte volop en was een enthousiaste buitensporter.

Voor mountainbiken, een flinke wandeling of kanotocht was ik altijd te porren. Dat kon niet meer. Als je lang ziek bent gaan gesprekken met andere mensen daar vaak over. Alsof ik niks anders meer ben dan ‘ziek’. Dat wilde ik niet. Op internet vond ik informatie over Positieve Gezondheid. Ik gebruik het spinnenweb nu een aantal jaren. Het betekent veel voor me.”

Wat kan ik allemaal nog wel?

“Door de vragenlijst van Positieve Gezondheid met regelmaat in te vullen kan ik voor mijzelf in beeld brengen wat wél goed gaat. Ik kan gesprekken een andere wending geven en bewuster keuzes maken. Mijn lijf laat nog niet de verbeteringen zien die ik nastreef, maar binnen mijn mogelijkheden haal ik uit het leven wat erin zit. Ik kies ervoor balans te brengen tussen wat ik wil en kan, mijn leven zin te geven en zo ook mentaal gezond te blijven. Werken kan ik niet meer zoals eerder, maar kleine maatschappelijk relevante klussen heb ik wel gevonden en ik schrijf nog altijd over religie en samenleving. Positieve Gezondheid werkt voor mij misschien wel als een goede medisch psycholoog.”